مهارت حل مسئله چیست و چه راه‌ هایی برای تقویت آن وجود دارد؟

مهارت حل مسئله چیست | تاک شد

آیا تابه‌حال با چالش‌هایی روبرو شده‌اید که به نظر می‌رسید نتوانید آن‌ها را حل کنید؟ آیا تابه‌حال در موقعیت‌هایی قرار گرفتید که نیاز به تصمیم‌گیری سریع و درست داشتید؟ اگر پاسخ شما بله است، بهترین راه برای مواجهه با این چالش‌ها، توانایی در حل مسئله است. اگر دوست دارید بدانید که مهارت حل مسئله چیست ، با ما همراه باشید.

مهارت حل مسئله، یکی از مهارت‌های مهمی است که در هر جایی از زندگی به کار می‌رود؛ از جمله در محیط کار، تحصیلات، روابط اجتماعی و حتی در زندگی روزمره؛ ازاین‌رو توانایی در حل مسئله، به فرد کمک می‌کند تا با چالش‌های پیچیده مواجه شود و بهترین راه‌حل را پیدا کند.

در این مقاله، به بررسی روش‌هایی برای بهبود مهارت حل مسئله پرداخته‌ایم. با این راهنمایی‌ها، شما می‌توانید توانایی خود در حل مسئله را بهبود بخشید و بهترین نتیجه را در مواجهه با چالش‌های پیچیده به دست آورید. با ما همراه باشید و با هم به دنیایی از روش‌های جذاب و کارآمد برای بهبود مهارت PROBLEM SOLVING پرداخته و در برابر چالش‌ها بهترین عملکرد را ارائه دهید.

مسئله چیست | تاک شد

مسئله چیست؟

مسئله، به مجموعه‌ای از شرایط، محدودیت‌ها و هدف‌هایی گفته می‌شود که برای رسیدن به یک راه‌حل بهینه نیاز به تحلیل و بررسی دقیق آن‌ها و استفاده از الگوریتم‌ها و روش‌های مناسب خواهد بود. در واقع، مسئله به شکلی فرمالیزه شده است و شامل یک مجموعه از داده‌ها، یک هدف یا چالش و یک مجموعه از محدودیت‌ها است.

در بسیاری از موارد، مسئله با یک سؤال شروع می‌شود، مثلاً: چگونه می‌توان بهینه‌ترین مسیر بین دو نقطه را پیدا کرد؟ یا چگونه می‌توان بیشترین سود را از یک پروژه به دست آورد؟ سپس باتوجه‌به شرایط و محدودیت‌های موجود، به دنبال راه‌حلی بهینه برای آن مسئله می‌گردیم.

از مسائلی که در علوم ریاضی و علوم کامپیوتر مطرح می‌شوند، می‌توان به مجموعه‌ای از داده‌ها، قوانین و محدودیت‌هایی اشاره کرد که برای حل آن‌ها نیاز به الگوریتم‌ها و روش‌های خاص داریم. این موضوع اما در کسب‌وکارها نیز وجود دارد و در شرایط بسیار متنوعی این موقعیت پیش می‌آید که شما مجبور به تصمیم‌گیری خواهید بود.

 در حقیقت، هر مسئله می‌تواند به‌عنوان یک چالش برای شما باشد که باید با استفاده از دانش و تخصص خود، راه‌حلی برای آن پیدا کنید. به‌عنوان‌مثال، مسئله پیداکردن راه‌حل بهینه برای یک مسئله مسیریابی، یا مسئله پیداکردن روش بهینه برای مدیریت منابع در یک شبکه کامپیوتری، مسائلی هستند که نیازمند روش‌های پیچیده‌ای برای حل‌شدن هستند.

 به‌طورکلی، هر مسئله به معنای یک فرصت برای کشف و توسعه دانش خود است که اگر بتوان برای آن راه‌حلی پیدا کرد، می‌تواند به پیشرفت و توسعه علم و فناوری کمک کند.

ارزیابی مسئله و گزینه‌هایی که وجود دارند!

یکی از سؤالات اصلی که در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد، مهارت حل مسئله چیست، خواهد بود. اما پیش از رسیدن به این سؤال، خوب است کمی با ارزیابی مسئله و گزینه‌های موجود برای حل مسئله بپردازیم.

در ارزیابی مسئله و گزینه‌های پیش روی آن، مهم‌ترین نکته‌ای که باید در نظر گرفته شود، شناخت دقیق از مسئله و شرایط و محدودیت‌های موجود است. پس از شناخت کامل مسئله، باید به دنبال گزینه‌های موجود برای حل آن باشیم. در این مرحله، باید به موارد زیر توجه کنیم:

  1. پوشش محدودیت‌ها: در بررسی گزینه‌های موجود برای حل مسئله، باید به دنبال گزینه‌هایی باشیم که تمامی محدودیت‌های موجود در مسئله را پوشش دهند و به طور کامل با آن‌ها سازگار باشند.
  2. کارایی: باید گزینه‌هایی را پیدا کنید که کارایی مناسبی داشته باشند و از طریق آن‌ها به دنبال بهینه‌سازی حل مسئله باشید. در واقع باید به دنبال گزینه‌هایی بود که با کمترین هزینه و بهترین کارایی ممکن، به راه‌حل مناسب برای مسئله برسیم.
  3. پایداری: در PROBLEM SOLVING مهم است که گزینه‌هایی در نظر گرفته شوند که برای مدت طولانی قابل‌انجام باشند.
  4. امنیت: باید به دنبال گزینه‌هایی باشید که امنیت مناسبی داشته باشند و در برابر حملات و تهدیدات خارجی مقاوم باشند. در واقع باید گزینه‌هایی در نظر گرفته شوند که باعث ایجاد نقطه‌ضعف نشوند.
  5. سازگاری با شرایط موجود: آخرین مورد از نکات مهم برای ارزیابی مسئله و گزینه‌های پیش رو، این است که این گزینه‌ها را به شکلی انتخاب کنید که در شرایط مختلف قابلیت اجرا داشته باشند.

تعریف مهارت حل مسئله و تصمیم گیری

مهارت حل مسئله و تصمیم‌گیری، دو مهارت مرتبط و اساسی هستند که در زندگی شخصی و کاری بسیار مهم هستند. هر دو مهارت، به فرد کمک می‌کنند تا با چالش‌های روزمره و پیچیده مواجه شده و بهترین راه‌حل را برای حل مسئله و تصمیم‌گیری به دست آورند.

مهارت حل مسئله، شامل توانایی تحلیل مسئله، شناسایی الگوهای موجود و پیداکردن راه‌حل‌های مناسب است. به‌عبارت‌دیگر، فرد با استفاده از این مهارت، می‌تواند با تحلیل مسئله و شناسایی چگونگی وقوع آن، بهترین راه‌حل را برای آن پیدا کند.

اما چگونه می‌توان از روی راه‌حل‌های پیدا شده، بهترین تصمیم را گرفت؟ اینجاست که مهارت تصمیم‌گیری به کار می‌آید. تصمیم‌گیری، شامل انتخاب بهترین گزینه از میان گزینه‌های موجود، باتوجه‌به شرایط و محدودیت‌های موجود است. در واقع، در این مهارت، فرد با تحلیل و مقایسه گزینه‌های مختلف، بهترین تصمیم را برای رسیدن به هدف موردنظر خود، می‌گیرد.

مراحل تصمیم گیری | تاک شد

مراحل تصمیم گیری و حل مسئله

حل مسئله چیست؟ مهارت حل مسئله چیست؟ تکنیک‌ های حل مسئله کدام‌اند؟ و بسیاری از سؤالاتی که می‌توان در این زمینه مطرح کرد را در این مقاله پاسخ خواهیم داد. دقت کنید که موضوع حل مسئله در کسب‌وکارهای امروزی بسیار اهمیت دارد و می‌تواند روی رضایت مشتری هم تأثیرگذار باشد. البته که عوامل دیگری هم در رضایت مشتری مؤثر هستند که در مقاله « عوامل مؤثر بر رضایت مشتری » به آن‌ها خواهیم پرداخت.

1.    شناسایی مسئله / Identify the problem

مرحله اول در فرایند PROBLEM SOLVING، شناسایی مسئله است. در این مرحله، ابتدا باید مسئله‌ای را که نیاز به حل داشته باشد، به‌دقت شناسایی کنید. برای این کار، باید به شرایط و محدودیت‌های موجود در مسئله توجه داشته باشید و با جمع‌آوری اطلاعات و تحلیل آنها، به تعریف دقیق‌تری از مسئله برسید.

در این مرحله، می‌توان از روش‌های مختلفی مانند مصاحبه با افراد مرتبط با مسئله، مطالعه مقالات و کتاب‌های مرتبط، برگزاری جلسات گروهی و تحلیل داده‌های آماری استفاده کرد. هدف این مرحله، به‌دست‌آوردن یک تعریف دقیق و کامل از مسئله است که به ما کمک می‌کند در مراحل بعدی، بهترین راه‌حل را پیدا کنیم. توانایی در شناسایی مسئله یکی از مهم‌ترین موارد از مهارتهای مسئله یابی و تصمیم گیری است.

2.    جستجو برای گزینه‌ها / Search for alternatives

مرحله دوم در فرایند حل مسئله، جستجوی گزینه‌های مختلفی است که می‌توانند به حل مسئله کمک کند. در این مرحله، باید گزینه‌های مختلفی را جستجو کنید که می‌تواند سریع‌تر شما را به جواب مسئله برسانند. برای این کار، می‌توان از منابع مختلفی مانند کتاب‌ها، مقالات، وب‌سایت‌ها و متخصصان مرتبط با موضوع استفاده کرد.

در این مرحله، باید به سؤالاتی مانند “چه راه‌حل‌هایی برای حل این مسئله وجود دارد؟”، “چه گزینه‌های دیگری ممکن است وجود داشته باشد؟” و “چه منابعی می‌تواند به من در جستجوی گزینه‌های مختلف کمک کند؟” پاسخ داده شود.

بعضی از روش‌هایی که می‌توان در جستجوی گزینه‌ها به کار برد عبارت‌اند از:

  • بررسی تجربیات پیشین و یادگیری از تجربیات دیگران
  • مطالعه کتاب‌ها، مقالات و منابع مرتبط
  • مشاوره با متخصصین و افراد مرتبط با مسئله
  • استفاده از روش‌های تحقیقاتی مانند تحقیقات بازار و تحقیقات تحلیلی
  • برگزاری جلسات گروهی و نقد و بررسی تحلیل‌های انجام شده

هدف این مرحله، به‌دست‌آوردن گزینه‌های مختلفی است که می‌تواند به حل مسئله کمک کند و در مراحل بعدی به ارزیابی و انتخاب بهترین گزینه کمک می‌کند.

3.    ارزیابی گزینه‌ها / Weigh the alternatives

در این مرحله، باید به‌دقت گزینه‌های مختلفی را که برای حل مسئله پیدا کرده‌اید، ارزیابی کنید و بهترین گزینه را در نظر بگیرید.

سؤالاتی که می‌توانند در این مرحله کاربردی باشند شامل “چه گزینه‌هایی برای حل مسئله وجود دارد؟”، “هر یک از این گزینه‌ها چه مزایا و معایبی دارند؟” و “کدام گزینه بهترین و قابل‌اجراترین است؟” خواهند بود که خوب است به آن‌ها پاسخ دهید.

باتوجه‌به محدودیت‌ها و شرایط موجود در مسئله، باید به دنبال گزینه‌هایی باشید که قابل‌اجرا و با شرایط موجود سازگار باشند. همچنین، باید به مزایا و معایب هر گزینه توجه کرده و سعی کنید بهترین گزینه را در نظر بگیرید.

بعضی از معیارهایی که در ارزیابی گزینه‌ها می‌توانند مورداستفاده قرار گیرد، عبارت‌اند از:

  • هزینه‌های اجرای گزینه
  • پذیرش اجتماعی و موافقت مردم و مشارکت آنها در اجرای گزینه
  • تأثیرات اقتصادی و اجتماعی
  • مزایا و معایب گزینه

4.    انتخاب گزینه بهتر / Make a choice

مرحله چهارم در فرایند حل مسئله، انتخاب بهترین گزینه از بین گزینه‌هایی است که در مرحله قبل ارزیابی شدند.

 در این قسمت، از بین گزینه‌هایی که در مرحله قبل به دست آمده‌اند، گزینه‌ای را که بهترین است و با محدودیت‌ها و شرایط موجود در مسئله سازگاری دارد، انتخاب می‌کنید. برای این کار می‌توانید ابتدا به سؤالات مانند “کدام گزینه بهترین و قابل‌اجراترین است؟” و “کدام گزینه بهترین نتیجه را به دست می‌دهد؟” پاسخ دهید.

در این مرحله، باید به مزایا و معایب هر گزینه توجه کرده و تصمیم بگیرید که کدام گزینه بهترین است. همچنین، باید به دنبال گزینه‌ای باشید که با محدودیت‌ها و شرایط موجود در مسئله سازگار باشد و قابل‌اجرا باشد. همچنین، ممکن است به دلیل محدودیت‌های مالی، اجتماعی یا فنی، برخی از گزینه‌ها رد شوند و فقط گزینه‌هایی که با شرایط موجود سازگاری دارند، در نظر گرفته شوند.

5.    اجرای گزینه انتخاب شده و ارزیابی نتایج / Implement the choice

مرحله پنجم در فرایند حل مسئله، شامل اجرای گزینه انتخاب شده و ارزیابی نتایج آن است. پس از انتخاب بهترین گزینه در مرحله چهارم، باید آن گزینه را به عمل بیاورید و نتایج حاصل را ارزیابی کنید.

در این مرحله، باید با انجام گام‌های لازم برای اجرای گزینه انتخاب شده باشید. درصورتی‌که نتایج حاصل از گزینه انتخاب شده به دنبال دستیابی به هدف مسئله باشد و با محدودیت‌ها و شرایط موجود سازگاری داشته باشد، می‌توان گفت که انتخاب صحیحی بوده است.

درصورتی‌که نتایج حاصل از گزینه انتخاب شده قابل‌قبول نباشند، باید به دنبال راه‌حل‌های دیگر باشید و گزینه‌های دیگری را بررسی کنید.

هدف این مرحله، اجرای بهترین گزینه برای حل مسئله و ارزیابی نتایج حاصل از اجرای آن است. درصورتی‌که نتایج حاصل از گزینه انتخاب شده به دنبال دستیابی به هدف مسئله باشد و با محدودیت‌ها و شرایط موجود سازگاری داشته باشد، می‌توانید به این نتیجه برسید که بهترین گزینه را انتخاب کرده‌اید.

6.    بهبود فرایند / Evaluate the results and, if necessary, start the process again

مرحله ششم در فرایند حل مسئله، شامل بهبود فرایند است. در این مرحله، باید بررسی شود که آیا پروسه حل مسئله و تصمیم‌گیری به‌صورت صحیح انجام شده است و درصورتی‌که نکات قابل بهبودی وجود داشته باشند، باید اقدامات لازم برای بهبود فرایند انجام شوند.

برای بهبود فرایند حل مسئله، می‌توانید از روش‌های مختلفی مانند تحلیل عملکرد فرایند، بررسی علل خطاها و مشکلات، ارزیابی کارایی و کیفیت محصول و ارتقای مهارت‌های کارکنان استفاده کنید. همچنین، می‌توان از تجربیات گذشته و نتایج حاصل از حل مسائل مشابه استفاده کرده و از ایده‌های نوآورانه برای بهبود فرایند استفاده کنید.

هدف این مرحله، بهبود فرایند حل مسئله و کاهش خطاها و مشکلات در آینده است. با بهبود فرایند، می‌توانیم در آینده به‌صورت بهتری با مسئله‌های مشابه روبرو شوید و به‌دست‌آوردن نتایج بهتری را تجربه کنید.

تکنیک های حل مسئله | تاک شد

تکنیک های حل مسئله را بشناسید!

PROBLEM SOLVING این روزها یکی از مهم‌ترین کارهایی است که هر مدیر باید در کسب‌وکار خود انجام دهد. مسائل مختلف در طول دوره کاری به سراغ شما می‌آیند و باید بتوانید به‌درستی آن‌ها را حل کنید و به بهترین نتیجه برسید. این قابلیت در واقع نشان از بلوغ سازمان شما دارد و تأثیر زیادی روی مشتری و مراجعین خواهد داشت. اگر دوست دارید بیش‌تر در مورد بلوغ سازمانی بدانید، توصیه می‌کنیم مطلب « بلوغ سازمانی چیست » را بررسی کنید.

در ادامه اما می‌خواهیم تکنیک های حل مسئله را بررسی کنیم که می‌توانند پروسه حل مسئله را برای شما کوتاه‌تر و آسان‌تر کنند.

1.    Six Thinking Hats

در این تکنیک، هر شرکت‌کننده به یک نقاب با رنگ مشخص از بین شش رنگ مختلف (سفید، قرمز، زرد، سبز، آبی و مشکی) مجهز می‌شود.

هر رنگ نقاب به یک نوع تفکر مرتبط با آن رنگ اشاره دارد. مثلاً، نقاب قرمز به تفکر احساسی، نقاب زرد به تفکر مثبت، نقاب سبز به تفکر خلاقانه، نقاب آبی به تفکر منطقی، نقاب مشکی به تفکر بحرانی و نقاب سفید به تفکر اطلاعاتی اشاره دارد.

 هر شرکت‌کننده باید در هر مرحله با استفاده از نقاب مرتبط با آن مرحله تفکر کند. با این تکنیک، کارکنان می‌توانند از طریق تفکر هم‌زمان در چند جهت، به تصمیمات بهتری برسند.

2.    Lightning Decision Jam

یکی دیگر از تکنیک‌هایی که می‌توان در پاسخ به سؤال مهارت حل مسئله چیست، مؤثر باشد، تصمیم برق‌آسا است. این تکنیک به شکل یک جلسه کوتاه و محدود زمانی برای حل مسئله در گروه کاری استفاده می‌شود.

در این تکنیک، اعضای گروه باید در یک‌ زمان محدود (معمولاً ۹۰ دقیقه) به یک مسئله خاص بپردازند و در این زمان باید به‌سرعت ایده‌ها و راه‌حل‌های مختلف را بررسی کنند و سپس بهترین راه‌حل را انتخاب کنند.

3.    Problem Definition Process

این تکنیک برای شناسایی و تعریف دقیق مسئله استفاده می‌شود. در این تکنیک، اعضای گروه با هم به بررسی مسئله می‌پردازند و سپس با استفاده از ابزارهای مختلفی مانند نمودارها، جداول و گراف‌ها به شناسایی و تعریف دقیق مسئله می‌پردازند.

4.    The 5 Whys

این تکنیک برای شناسایی علل اصلی یک مشکل استفاده می‌شود. در این تکنیک، به‌صورت پشت‌سرهم پنج سؤال با کلمه سؤالی، “چرا؟” پرسیده می‌شود و به‌این‌ترتیب، علت اصلی یک مشکل شناسایی می‌شود. این روش می‌تواند به نسبت بسیار از روش‌های دیگر، سرعت شما را در حل مسئله بالا ببرد.

بهبود حل مسئله | تاک شد

5.    World Cafe

این تکنیک برای ایجاد فضایی برای بحث و گفتگو در مورد یک موضوع خاص استفاده می‌شود. در این تکنیک، شرکت‌کننده‌ها پشت میزهای کوچکی می‌نشینند و در هر میز، یک مدیر میز وجود دارد.

 در ابتدا، هر شرکت‌کننده با یکی از میزها شروع به گفتگو می‌کند و در پایان زمان مشخصی، به میز دیگر منتقل می‌شود. هدف این تکنیک، ایجاد فضایی برای گفتگو و تبادل نظر در مورد موضوع خاص است.

چگونه می‌توانیم مهارت حل مسئله و تصمیم گیری را بهبود بخشید؟

تا اینجا به سؤال مهارت حل مسئله چیست پاسخ دادیم و با مراحل تصمیم گیری و حل مسئله آشنا شدید. در این راستا همچنین توصیه می‌کنیم که حتماً پادکست سمیرا طوفانی را گوش دهید. در این پادکست به شما اطلاعات کاملی در مورد دیزاین در سازمان و رسیدن به بلوغ در دیزاین سازمانی داده می‌شود. این موضوعات می‌توانند در به‌دست‌آوردن مهارت حل مسئله و تصمیم گیری هم کارآمد باشند.

۶ موردی که در ادامه مشاهده می‌کنید، در واقع نکاتی هستند که به شما کمک می‌کنند تا مهارت حل مسئله و تصمیم ‌گیری خود را تا حد زیادی بهبود دهید:

  1. تعریف دقیق مسئله: برای حل مسئله، باید ابتدا مسئله را به صورت دقیق تعریف کنید تا بتوانید بهترین راه‌حل را پیدا کنید.
  2. حرکت عجولانه نکنید: برای حل مسئله، نباید به تصمیمات عجولانه دست بزنید و باید به نقاط مختلف مسئله فکر کرده و بهترین راه‌حل را پیدا کنید.
  3. تلاش برای رویکردهای مختلف: برای رسیدن به راه‌حل، از رویکردهای مختلف استفاده کنید.
  4. شخصی‌سازی نکنید: برای حل مسئله، نباید مسئله را شخصی کرد و باید به طور منطقی و بدون هیجان به آن نگریست تا بهترین پاسخ‌ها به دست بیایند.
  5. حضور افراد مناسب: برای حل مسئله، باید افراد مناسب و دارای تخصص مرتبط با مسئله را در جلسه حضور داشته باشند؛ چرا که این افراد می‌توانند تأثیر زیادی روی روند تصمیم گیری و حل مسئله داشته باشند.
  6. مستندسازی: برای حل مسئله، باید تمامی روند مذاکرات و تصمیمات را مستند کنید تا در آینده بتوانید به آن‌ها مراجعه کنید.

توانمندی در تصمیم گیری و حل مسئله چه مزایایی دارد؟

حالا که کاملاً می‌توانید یک مسئله را شناسایی و بهترین گزینه‌ها را برای آن به دست آورید، شما قادر به گذر از هر مشکلی در کسب‌وکار خود خواهید بود. دقت کنید که مهارت حل مسئله و تصمیم گیری یا اطلاع از تکنیک های حل مسئله موضوعاتی نیستند که همه رقبای شما به آن‌ها توجه کنند. ازاین‌رو شما در رتبه بالاتری از رقبا قرار خواهید گرفت.

به‌طورکلی پاسخ به سؤال مهارت حل مسئله چیست و به‌دست‌آوردن مهارتهای مسئله یابی و تصمیم گیری مزایای دیگری هم دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • افزایش بهره‌وری: با تسلط بر مهارت حل مسئله و توانایی پاسخ به سؤال حل مسئله چیست، فرد قادر خواهد بود به طور سریع‌تر و بهتر به راه‌حل مسئله برسد و در نتیجه بهره‌وری بیشتری را در کار خود تجربه کند.
  • بهبود تصمیم‌گیری: توانایی در حل مسئله، به فرد کمک می‌کند تا با اطمینان بیشتری تصمیم‌گیری کند و از تلاطم‌های روانی او کاسته شود.
  • افزایش خلاقیت: با تمرین و توانمند شدن در تصمیم گیری و حل مسئله، فرد می‌تواند خلاقیت خود را در پیداکردن راه‌حل‌های نو، بهتر و بیشتر کند.
  • بهبود توانایی‌های اجتماعی: مهارت حل مسئله، فرد را در تعامل با دیگران و رسیدن به توافقات مشترک و همچنین در حل مشکلات اجتماعی و کاری کمک می‌کند.

برای آشنایی با اهداف سنجش رضایت مشتری و شاخص آن، این مطلب رو مطالعه کنید.

مهارت تصمیم‌گیری | تاک شد

زمان خود را به حل مسائل مهم اختصاص دهید!

باتوجه‌به اینکه مهارت حل مسئله و تصمیم‌گیری، دو مهارت اساسی و بسیار مهم در زندگی هستند، بهبود این مهارت‌ها، می‌تواند به شما در همه جنبه‌های زندگی کمک کند. با بهبود مهارت حل مسئله، شما می‌توانید بهترین راه‌حل را برای چالش‌ها پیدا کنید و با بهبود مهارت تصمیم‌گیری، می‌توانید بهترین تصمیم را در موقعیت‌های مختلف بگیرید.

برای دانستن بیشتر درباره مهارت تصمیم‌گیری، می‌توانید به مقاله‌ای با عنوان « مهارت تصمیم‌گیری » در مراجعه کنید. این مقاله، روش‌های جذاب و کارآمدی برای بهبود مهارت تصمیم‌گیری شما را آموزش می‌دهد.

به‌طورکلی باید بدانید که یادگیری و استفاده از این مهارت‌ها باید برای مسائلی به کار بروند که اهمیت بیش‌تری داشته باشند. در واقع باید مسائل پیش روی خود را اولویت‌بندی کنید و بیش‌تر انرژی خود را روی مسائل مهم‌تر اختصاص دهید.

آخرین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *